Val av skola

Enligt skollagen har du som vårdnadshavare rätt att välja skola. Alla vårdnadshavare till barn som ska börja förskoleklass ska göra ett skolval. På denna sida finns information om val av skola inför förskoleklass, samt andra tillfällen man kan vilja önska byte av skola.

Från och med läsåret 2024-2025 finns en ny skola i Värnamo centralort, Västhorjaskolan, för elever från förskoleklass till årskurs 3. Under läsåret 2024-2025 kommer eleverna som väljer Västhorjaskolan att gå i tillfälliga lokaler på gamla Trälleborgsskolans område, inflytt i nya Västhorjaskolan sker i augusti 2025.

Elever som får plats i förskoleklass på Västhorjaskolan, ansöker om fritidsplats på Västhorjaskolans fritidshem.

När ska jag välja skola?

Vårdnadshavare till ett barn som ska börja i förskoleklass ska alltid göra ett val av skola. Valet för läsåret 2024-2025 görs 8-31 januari 2024. Mer information om hur valet går till finns längre ner på sidan.

Skolval inför förskoleklass

Valet av skola inför förskoleklass görs 8 - 31 januari 2024. E-tjänsten är endast öppen under den perioden och det är bara då du kan göra ansökan. Valet görs via e-tjänsten Mitt Skolval. I e-tjänsten kan du som vårdnadshavare följa antagningsprocessen och göra ändringar fram till 31 januari kl. 23.59. Du ser också beslutet för skolplacering i e-tjänsten.

För att på notiser per e-post är det viktigt att din e-postadress finns i Mitt Skolval. Om ditt barn går i kommunal förskola, uppdaterar du din e-postadress i appen IST Home Skola.  Om ditt barn går i fristående förskola eller inte går i förskola, loggar du in i e-tjänsten Mitt Skolval och fyller i e-postadress under Profil i menyn.I Mitt Skolval får du svara på om ni är intresserade av plats på fritidshem, för att skolorna ska kunna planera. Du kan också göra flyttanmälan, om ni kommer att flytta innan skolstart.

Ni får beslut om skola i mars. Beslutet kommer som e-postnotis från e-tjänsten Mitt Skolval. Om du inte har gjort val av skola får du beslutet per post. När du fått beslut om skola finns några saker du behöver tänka på, som att ansöka om fritidsplats och skolskjuts om ditt barn behöver det. Mer information får du tillsammans med beslutet. Du får då även information hur du gör om du vill överklaga beslutet.

För mer information om förskoleklass och vad som händer mellan beslut för placering och skolstart, se sidan Förskoleklass.

Saknar du Bank-ID, ta kontakt med kommunens Kontaktcenter för hjälp att genomföra val av skola, 0370-37 70 00, kontaktcenter@varnamo.se.

Prioriteringsordning vid placering

Enligt skollagen har du rätt att välja skola till ditt barn i mån av plats på den valda skolan. I de fall det blir fullt på en skola har kommunen rätt att placera på en annan skola i kommunen. Se vår riktlinje för skolplacering för information om prioriteringsordningar vid placering. Om vårdnadshavare inte gör ett val av skola erbjuds barnet plats i närmsta kommunala skola som har en ledig plats. Om det inte finns plats i närmsta skola erbjuds barnet plats på en annan skola i Värnamo kommun.

Riktlinjer för skolplacering. Pdf, 130 kB.

Har du frågor?

Vi har samlat de vanligaste frågor och svaren på sidan Frågor och svar, skolval.

Information om skolskjuts hittar du på sidan Skolskjuts.

Byta skola inom Värnamo kommun

Om du vill byta skola inom Värnamo kommuner ansöker du via e-tjänst. Det är rektorn på den nya skolan som godkänner eller nekar ansökan om skolbyte.

Flytta till Värnamo kommun

Om ni ska flytta till Värnamo kommun och är i behov av en skolplats fyller du i e-tjänsten nedan. Både vårdnadshavarna måste signera ansökan för att den ska bli giltig.

Flytta från Värnamo kommun

Om ni ska flytta från Värnamo kommun och är i behov av en skolplats måste du fylla i blanketten nedan. Både vårdnadshavarna måste signera ansökan för att den ska bli giltig.

Skolgång i annan kommun

Om du är du folkbokförd i Värnamo kommun men önskar skolgång i en annan kommun måste du ansöka om det. Det gör du via ansökningsblanketten nedan.

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 19 mars 2024