Daglig verksamhet, arbete och sysselsättning
Daglig verksamhet är en sysselsättning för dig som har en funktionsnedsättning och är mellan 18 och 69 år.
Vad är daglig verksamhet?
Daglig verksamhet är en sysselsättningsinsats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och är till för dig som på grund av funktionsnedsättning inte arbetar eller studerar. Målet är att skapa en meningsfull och stimulerande vardag där deltagarna får möjlighet till personlig utveckling och delaktighet i samhället. Verksamheten kan bestå av olika aktiviteter och uppgifter, både i grupp och individuellt, anpassade efter varje persons behov, förmågor och önskemål.
Syftet med daglig verksamhet
Syftet med daglig verksamhet är att närma sig arbetsmarknaden och ge deltagarna en känsla av gemenskap och stimulans. Deltagarna får möjlighet att utveckla sina fysiska, sociala och kognitiva förmågor för ett mer självständigt liv.
Exempel på aktiviteter
I Värnamo kommun finns flera typer av daglig verksamhet:
- Gruppaktiviteter i kommunala lokaler
- Utflyttad verksamhet på offentliga eller privata arbetsplatser
- Individuell placering, där deltagare har sysselsättning hos externa arbetsgivare
- Sysselsättning i stimulerande miljöer, så som sinnes- eller upplevelserum.
Ansökan och kriterier
Daglig verksamhet är en behovsprövad insats enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Du ansöker via e-tjänst och biståndshandläggare utreder behovet, ansvarar för bedömning och fattar beslut.
Personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig kan få daglig verksamhet. Insatsen omfattar personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd samt personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
Om du blir beviljad daglig verksamhet
Om du blir beviljad daglig verksamhet kommer du bli kontaktad av personal som vill träffa dig för att lära känna dig och få kunskap om dina intressen, vanor, önskemål och framtidsplaner och vilka förväntningar du har på daglig verksamhet. Om du önskar får du då ha med anhöriga eller stödperson. Detsamma gäller om du har legal företrädare, så som god man eller förvaltare.
Med utgångspunkt från dina förutsättningar och behov planerar personalen tillsammans med dig hur din dagliga verksamhet ska utformas. Det kan handla om vilken sysselsättning eller vilka aktiviteter du ska delta i, hur ofta samt målen för aktiviteterna.
Kostnader, ekonomi och ersättning
Att delta i daglig verksamhet är kostnadsfritt, men deltagare betalar själva för måltider som lunch och mellanmål till självkostnadspris.
Daglig verksamhet är inte en anställning och innebär ingen lön. De flesta deltagare har aktivitets- eller sjukersättning från Försäkringskassan. Kommunen kan däremot betala ut en habiliteringsersättning som ett stöd för att delta. Ersättningen är kommunal och utgår för närvarodagar, och beloppet varierar mellan kommuner.
Resor och tillgänglighet
Deltagarna ansvarar själva för att ta sig till och från daglig verksamhet. För de som inte kan använda kollektivtrafik finns möjlighet att ansöka om färdtjänst.
Varaktighet och omfattning
Daglig verksamhet gäller fram till 69 års ålder, och du kan delta upp till 40 timmar per vecka, beroende på dina behov och förutsättningar. Deltagandet kan anpassas och variera över tid.
Samverkan och stöd
Daglig verksamhet sker i samverkan med anhöriga, boendepersonal, vården, Arbetsförmedlingen och näringslivet, med syftet att ge ett heltäckande stöd till deltagarna.
Deltagare får hjälp och vägledning i sina aktiviteter. Beroende på behov kan även hjälpmedel, omvårdnad och kommunal hälso- och sjukvård ingå, såsom stöd från sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut.
Ledighet och sommarverksamhet
Daglig verksamhet är inte en anställning och omfattas därför inte av semesterlagen. Kommunen tar hänsyn till deltagarnas ledighetsönskemål under sommaren, men det är inte alltid möjligt att hålla alla verksamheter öppna. Om verksamheten är stängd under sommaren kan alternativ sysselsättning erbjudas.
Försäkring
Deltagare i daglig verksamhet omfattas av kommunens olycksfallsförsäkring, som täcker skador under hela dygnet. Denna försäkring som kommunen tecknat gäller inte för sjukdom.
Mer information hittar du på sidorna:
Utförare av daglig verksamhet
Värnamo kommuns dagliga verksamheter
- Apladalen
- Matkällan
- Nyansen
- Ramen
- Returen
- Silkesvägen industri
- Snicken
- Tryckeriet
Har du en fåga om någon av verksamheterna? Välkommen att höra av dig till Kontaktcenter som hjälper dig vidare, 0370-37 70 00 eller kontaktcenter@varnamo.se.
Dagliga verksamheter enligt lagen om valfrihet, LOV
- Annebergs gård, daglig verksamhet
- Glädjekällan Medborgarskolan, daglig verksamhet
- Takkten AB
Du har möjlighet att välja daglig verksamhet bland flera olika godkända utförare. Värnamo kommun har godkänt dessa utförare enligt lagen om valfrihet (LOV) och enligt fastställda krav.
Du hittar mer information om utförare på sidan Utförare av daglig verksamhet.
Frågor och svar
Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig
Hjälpte sidan dig?
Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 21 november 2024