Komposten är färdig när den ser ut som jord, känns som jord och doftar som jord. Kompostens temperatur är då densamma som omgivningens temperatur.
Har du möjlighet, kompostera i två fack eller två behållare. I det ena facket ligger förra årets kompost och efterkomposterar. I det andra facket läggs onedbrutna delar av den gamla komposten samt nytt avfall. Efterkompostering av animaliskt avfall kan ske i en kallkompostbehållare eller i en öppen behållare. Planera för efterkomposteringen redan när du köper eller bygger din kompostbehållare.
Den färdiga komposten är rik på näringsämnen som växterna behöver. Komposten kan användas till jordförbättring, toppdressing, eller plantjord.
Om komposten ska användas till sådd eller plantering måste den vara färdignedbruten. Annars fortsätter nedbrytningen nere i jorden och konkurrerar med växtrötterna om syret i jorden. Sålla komposten och lägg tillbaka det grövre materialet i kompostbehållaren.
Du kan prova om komposten är klar med hjälp av krasseprovet; lägg lite kompost på en tallrik, fukta den och mylla ner några krassefrön. Täck med folie och låt stå framme i rumstemperatur och invänta resultatet! Har krassen inte grott efter 5 dygn eller om krassen gror men vissnar efter några dagar är komposten inte klar för att odla i.
Senast granskad:
2019-05-31
Hjälpte informationen dig?
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Kontaktcenter
0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax
Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30
Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo
Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo
Organisationsnummer
212000-0555
Fler kontaktuppgifter
Genvägar