Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
Syftet med korttidsvistelse är dels att den som har en funktionsnedsättning erbjuds miljöombyte och rekreation, dels att anhöriga eller familjehemsföräldrar får avlösning i sitt omvårdnadsarbete. Här hittar du information om hur du ansöker.
Kommunens korttidsboenden
Korttidsvistelse utanför det egna hemmet är en insats enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Syftet med insatsen är att ge dig med funktionsnedsättning miljöombyte och avkoppling och att dina anhöriga ska få avlastning.
Insatsen är behovsprövad och kan beviljas både som en regelbunden insats eller vid tillfälliga behov.
I Värnamo kommun finns tre korttidsbostäder, Strömgården, Skogslyckan och Bryggan. Korttidsbostäderna har olika inriktning, till exempel utifrån ålder och funktionsnedsättning.
Ansökan
Korttidsvistelse är en insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). När du gjort din ansökan går den till biståndshandläggaren, som ansvarar för utredning, bedömning och beslut.
När du kommer till korttidshem
När du beviljats korttidsvistelse utanför det egna hemmet kommer personalen på korttidshemmet ta kontakt med dig, din vårdnadshavare eller legala företrädare för att planera en introduktion. Vistelsen planeras efter det antal dygn du har beslut om. På korttidshemmet får du eget rum där du sover över.
Dina behov, önskemål och hur du ska få ditt stöd dokumenteras tillsammans med dig i en genomförandeplan, som följs upp regelbundet. Du kommer att få en kontaktman som kommer vara extra ansvariga för dig under din korttidsvistelse.
Hälso- och sjukvård på korttidshem
Om du behöver hälso- och sjukvård när du bor på korttidshemmet är det du, din vårdnadshavare eller legala företrädare som ansvarar för att du får det. I vissa fall kan det vara aktuellt med delegerade insatser av legitimerad hälsooch sjukvårdpersonal. Vanligtvis har den enskilde ett egenvårdintyg på de hälso- och sjukvårdsinsatser som behöver utföras under korttidsvistelsen såsom
läkemedelshantering, sondmatning och så vidare.Om du blir sjuk under tiden du bor på korttidshemmet måste det finnas någon som kan komma och hämta dig. Om du behöver sjukvård, planerad eller akut, är det din vårdnadshavares ansvar att följa med dig. Om du är över 18 år ansvarar du själv och/eller legal företrädare.
Resor till och från korttidshemmet
Du, din vårdnadshavare eller legala företrädare ansvarar för resor till och från korttidshemmet.
Avgifter
Under din vistelse på korttids betalar du för måltider, resor och aktiviteter.
Stödfamilj
Insatsen stödfamilj är en form av korttidsvistelse där en familj under några dagar per månad tar emot barn och ungdomar med funktionsnedsättning i sitt hem. Stödfamiljen är inte anställd av kommunen utan har det som ett uppdrag.
Som stödfamilj får man dels en omkostnadsersättning och dels ett arvode. Arvodet utgår från den unges ålder och omvårdnadsbehov.
Är du intresserad av att bli stödfamilj? Välkommen att ringa Kontaktcenter, 0370-37 70 00.
Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig
Hjälpte sidan dig?
Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 14 november 2024