Kontaktperson LSS
Många personer som har någon funktionsnedsättning har ofta få kontakter utöver sina anhöriga. Då kan en kontaktperson som du kan umgås med på fritiden göra din vardag lite lättare.
Vad gör en kontaktperson?
En kontaktperson kan underlätta för dig att leva ett självständigt liv och komma ut och träffa andra människor. Det handlar helt enkelt om att vara en medmänniska och att ha en regelbunden kontakt. Det är du själv som tillsammans med din kontaktperson som bestämmer vad ni vill göra. Det kanske kan vara en promenad, simma, gå på bio, teater, fotboll eller ta en fika tillsammans.
Ansökan
Kontaktperson är en behovsprövad insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Du ansöker via e-tjänst och biståndshandläggare ansvarar för utredning, bedömning och beslut.
Vill du ha ett uppdrag som kontaktperson?
Vem som helst som har intresse och tid kan bli kontaktperson. Vi ställer inget krav på utbildning eller erfarenhet men vi förväntar oss att du är social och har ett genuint intresse för människor.
Att vara kontaktperson innebär att du har en regelbunden kontakt med en person med funktionsnedsättning. Ni träffas två - fyra gånger per månad. Tillsammans bestämmer ni vad ni ska göra och när ni ska ses. Ni kan gå ut och promenera, gå i butiker, ta en fika eller spela fotboll. Ni kan även göra längre utflykter, gå och simma eller spela spel.
Välkommen med din ansökan via e-tjänst nedan.
Vad får jag för ersättning?
Som kontaktperson får du en ersättning som bestäms utifrån hur ofta man träffas.
mer information om ersättning hittar du på sidan Ersättning till kontaktperson
Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig
Hjälpte sidan dig?
Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 14 november 2024