Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Vedeldning

En eldstad är ett vanligt sätt att värma sin fastighet och samtidigt öka trivseln i hemmet. Här kan du hitta råd och information om vedeldning.

Det finns många eldstäder installerade i Värnamo som är av varierande ålder och kvalitet. För att förebygga störningar är det viktigt att du eldar med rätt material och på rätt sätt.

Råd till dig som eldar med ved

  • Elda med ren och torr ved
  • Undvik pyreldning
  • Sota regelbundet

Om eldningen blir störande

Det är den som eldar som är skyldig att se till att eldningen inte stör någon annan. Undvik att störa dina grannar genom att exempelvis se efter vartåt vinden blåser och med vilken styrka. En bra regel är att aldrig elda när luften är stillastående eftersom rökgaserna då inte sprids ordentligt.

Om du är störd av röken från din grannes eldning ska du alltid börja med att prata med grannen. Om problemen fortfarande kvarstår kan du anmäla ditt ärende till samhällsbyggnadsförvaltningen via e-tjänst nedan. Tänk på att din anmälan blir en allmän handling.

När samhällsbyggnadsförvaltningen har fått in anmälan skickas ett brev till fastighetsägaren som utpekats som störande för att få deras synpunkter. Om samhällsbyggnadsförvaltningen konstaterar att det finns en olägenhet kan vi kräva att den som orsakar störningen gör åtgärder. Handläggningstiden för klagomål varierar beroende på hur komplicerat ärendet är.

Samhällsbyggnadsförvaltningen kan ställa krav på hur eldningen ska gå till. Du kan till och med förbjudas att elda om inte utsläppen minskar.

Lämna klagomål på boendemiljö

Anmäl ändring av eldstad och rökkanal

Kontakta kommunen innan du gör några åtgärder som har med eldstad, rökkanal eller skorsten att göra. Som regel måste du göra en bygganmälan vid ändringar i eldstad eller rökkanal.

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 28 november 2022