Oljecisterner
Oljeutsläpp kan ställa till stora problem om oljan kommer ut i mark eller vatten. Här hittar du regler och föreskrifter för oljecister.
Det är du som äger en cistern, till exempel en villaoljetank eller farmartank, som är ansvarig för att hantering och lagring sker på rätt sätt.
Regler och föreskrifter
Sprängämnesinspektionen har föreskrifter som gäller cisterner och rörledningar. Länk till annan webbplats. Sprängämnesinspektionen ingår numera i Räddningsverket.
Installation av cistern
Om du planerar att installera en cistern behöver du meddela oss innan. Det gör du via vår e-tjänst här nedan. Fyll i och skicka in e-tjänsten i god tid innan installationen.
Förvaring och kontroll
Det är svårt att själv se i vilken kondition en cistern är. Läckage kan ge stora skador som betyder stora saneringskostnader. Det är samhällsbyggnadsförvaltningens uppgift att se till att reglerna kring skötsel och hantering av cisterner efterföljs.
Om du upptäcker att en cistern läcker ska du genast kontakta kommunen.
Du som äger en cistern för olja är ansvarig för att lagring, hantering och kontroll sker på rätt sätt. Det finns olika typer av kontroller:
- installationskontroll
- revisionskontroll
- återkommande kontroll.
Återkommande kontroll
För cisterner som har en volym på över en kubikmeter är det krav på återkommande kontroll. Du ska då kontakta ett ackrediterat företag. När kontrollen är genomförd ska du skicka en kopia på kontrollrapporten till kommunen. Undantaget är om din cistern står inomhus och inte inom ett vattenskyddsområde: då behöver du inte skicka in rapporten, men du måste kunna visa den på begäran.
Du måste låta kontrollera en cistern och tillhörande rörledningar var tolfte år. För äldre cisterner och rörledningar som är intervallet sex år. För cisterner inom vattenskyddsområde är intervallet tre eller sex år.
Regler för cisterner
Här hittar du regler för cisterner på 1-10 kubikmeter för eldningsolja, diesel och spillolja:
- Cistern i byggnad
Rostangreppen kommer ofta inifrån och rörledningar i golv kan läcka. Om rörledningarna friläggs är det lättare att kontrollera skicket på dem. Går det inte att komma åt alla sidor på din cistern är det hårdare krav för kontroller. Cisternen räknas då som en cistern i mark även om den ligger inomhus. Samma sak gäller när rörledningarna inte är synliga. - Cistern utomhus
Hit räknas även gårdscisterner och farmartankar. Cisterner utomhus får endast flyttas då de är tömda och rengjorda. - Cistern i mark
För cisterner i mark är det alltid krav på återkommande kontroller. - Cistern inom vattenskyddsområde
Om cisternen ligger inom vattenskyddsområde gäller hårdare regler. Dessa cisterner måste ha ett extra skydd, till exempel vara invallade eller dubbelmantlade. Det är dessutom krav på återkommande kontroller. Under Mer information på den här sidan hittar du föreskrifter och kartor över vattenkyddsområden i Värnamo kommun.
När cistern ska tas ur bruk
När du ska sluta att använda din cistern så ska du informera kommunen. Detta gäller cisterner för hantering av brandfarliga vätskor och spilloljor. Du informerar kommunen via e-tjänsten nedan. Cisterner som inte längre anvädns ska tömmas och rengöras och därefter i första hand tas bort och skrotas. Om det är svårt att ta bort cistern som ligger i marken ska den sandfyllas för att det inte ska bli sättningar i marken. Innan cisternen sandfylls ska den tömmas och rengöras. Arbetet med att tömma och rengöra cisternen och rörledningarna ska ske på ett fackmannamässigt sätt.
Påfyllningsrör och avluftningsrör samt övriga friliggande delar ska tas bort. Om det inte är möjligt att ta bort dem ska de plomberas så att påfyllning av brandfarlig vätska eller spillolja inte kan ske av misstag.
Nivåmätare som innehåller kvicksilver samt avfall från tömning och rengöring av cisternen är farligt avfall och ska omhändertas av företag med tillstånd för detta. "
Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig
Hjälpte sidan dig?
Vi får många frågor om kontaktuppgifter. I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter på telefon 0370-37 70 00, eller via e-post: kontaktcenter@varnamo.se.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 28 juni 2024