Om miljöbalkens bestämmelser, föreskrifter eller beslut överträds är myndigheten skyldig att anmäla detta för åtal om det finns misstanke om brott. Anmälan sker då till åklagaren.
Straffen som kan dömas ut varierar mellan böter och fängelse i högst sex år.
Vid vissa brott är tillsynsmyndigheten skyldig att utdöma en särskild miljösanktionsavgift. Det är en administrativ avgift som ska betalas av privatpersonen eller verksamhetsutövaren om denna inte följer vissa föreskrifter, till exempel påbörja en verksamhet utan att söka tillstånd eller göra anmälan.
Viktigt att notera är att miljösanktionsavgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett med mening eller av oaktsamhet. När förutsättningar för miljösanktionsavgift har uppkommit ska miljösanktionsavgift tas ut. Det är tillsynsmyndighetens skyldighet att besluta om miljösanktionsavgift. Om den avgiftsskyldige vidtar rättelse så innebär tyvärr inte detta att man slipper miljösanktionsavgift. Fortsätter överträdelsen eller om man upprepar samma överträdelse inom två år så får man betala en ny miljösanktionsavgift som då blir dubbelt så hög.
Alla som utövar en verksamhet är skyldiga att känna till alla lagar och bestämmelser som rör verksamheten. Reglerna om miljösanktionsavgifter finns i Miljöbalken i förordningen om miljösanktionsavgifter samt i Naturvårdsverkets författningssamling
.
Miljösanktionsavgift får inte tas ut om det är oskäligt, men tolkningen av detta uttryck ska vara sparsam. Ett exempel är dock om någon på ett felaktigt sätt hanterar en kemikalie på grund av att innehållsdeklarationen är felaktig.
Följande är inte skäl för tillsynsmyndigheten att stryka avgiften:
Tillsynsmyndigheten kan låta bli att ta ut avgiften om det är oskäligt med hänsyn till bland annat sjukdom, eller att överträdelsen redan lett till straff enligt miljöbalken. Man kan även besluta om en längre betalningstid eller att dela upp betalningen om den avgiftsskyldige meddelar att man har svårt att betala och kan visa detta för myndigheten.
Senast granskad:
2020-06-22
Hjälpte informationen dig?
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Kontaktcenter
0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax
Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30
Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo
Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo
Organisationsnummer
212000-0555
Fler kontaktuppgifter
Genvägar