Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Frågor och svar, förskola

Här hittar du vanliga frågor och svar om ansökan, regler och avgifter för barnomsorg.

Ansökan om plats

Barnet ska vara 12 månader innan förskola är aktuellt.

Du kan ansöka om förskola redan den första månaden efter barnets födelse.

Om det inte finns möjlighet att ta emot nya placeringar på något av dina önskade alternativ blir du erbjuden en annan plats. Skulle du inte bli nöjd med din placering kan du ställa dig i omplaceringskö.

Ja det kan du. De fristående förskolorna ingår i samma kommunala kö, med samma principer.

Du kan välja att stå kvar i omplaceringskö. En översyn görs varje år inför augusti månad.

Syskon ärver det äldre syskonets födelsedatum, vilket gör att man hamnar högre upp i kön. Kön följer födelsedatum som turordning. Syskonförtur gäller endast om det ena syskonet är inskrivet på den förskola du söker till.

Du får reda på vart ni har fått en placering via e-tjänsten IST Administration om du har angett din e-postadress får du information digitalt, i annat fall får du ett brev hem. Vi har platsgaranti inom tre månader.

Uppsägning

Förskoleplatsen sägs automatiskt upp vid i samband med skolstart. Om ditt barn har en plats i förskola i dag sägs den upp automatiskt inför skolstart. Om du inte har behov av platsen på förskolan över sommaren behöver du aktivt säga upp platsen i IST Administration. Det behöver du göra två månader innan du vill att platsen ska avslutas. Du får uttnyttja platsen under uppsägningstiden.

15-timmars förskola

Nej, din plats är inte gratis. Däremot görs en reducering på den ordinarie avgiften från och med höstterminen då ditt barn fyllt 3 år.

Läs mer om avgifter på sidan Avgifter och regler.

Skillnaden är att om barnet går i allmän förskola (3-åringar fr o m höstterminen det året) så kan man välja att ha en avgiftsfri placering då barnet får vara hemma från förskolan lov och studiedagar. De 15 timmarna är fasta tider som förskolan bestämmer. Man kan även välja att betala för platsen, eller om barnet är under tre år, och då får barnet vara på förskolan även lov och studiedagar.

Fakturor

Det kan bero på att dina uppgifter kom in för sent och att fakturan för den månaden redan var hanterad. Justeringen ändras kommande månad.

Hushållets gemensamma inkomst. Det vill säga all skattepliktig inkomst, såsom lön för arbete (inklusive OB-tillägg och övertid), föräldrapenning, a-kassa, aktivitetsstöd, aktivitetsersättning och sjukpenning.

Det som inte räknas är bidrag, exempelvis barnbidrag, studiebidrag, studielån, bostadsbidrag.

Fakturorna skapas någon gång mellan den femte och tionde i månaden och den ska vara betald sista dagen i samma månad. Om fakturan skickas ut för tidigt finns risk att den nya fakturan kommer till kunden innan fakturan för föregående månad har förfallit. Då kan det bli otydligt vilken faktura som är aktuell.

Nej, det går inte delbetala och/eller skjuta fram betalningsdatumet på fakturan.

Ja, du måste betala barnomsorgsavgift från första dagen. Du måste även betala avgift under semestern. Om ditt barn är sjukt under en lång period kan man ansöka om avgiftsavdrag.

Övriga frågor

I förskolan ligger fokus på att stimulera barnets modersmål på olika sätt i den dagliga verksamheten. Om du vill ha ytterligare information om en specifik förskola kontaktar du förskolans rektor.

I Värnamo kommun presenteras och serveras måltider på ett trevligt sätt, tillagade av råvaror med hög kvalitet. Måltiden är en del i ett varierat menyutbud som förenar tradition med utrymme för nytänkande och nyfiket sökande - med stor kunskap om livsmedelssäkerhet, miljö och hållbar utveckling som utgångspunkt.

Mer information hittar du på sidan Mat i förskola, skola

Förskolorna har öppet från kl. 6.30-18.30. Vid behov kan du kontakta förskolan för en tillfällig öppning vid kl. 6.00. För övriga tider finns nattis.

Om du vill byta förskola inom samma ort behöver du göra en ny ansökan. Vi tittar på alternativ en gång om året inför augusti månad.

Om du behöver byta förskola på grund av flytt till annan ort är det en nyplacering.

Ansök om byta av förskola i IST Administration Länk till annan webbplats..

En introduktion pågår i cirka två veckor. Det sker genom en överenskommelse mellan vårdnadshavare och förskolepersonalen. Våra förskolor använder föräldraaktiv introduktion, vilket innebär att vårdnadshavare är delaktiga första tiden på förskolan och sedan tillgängliga resterande dagar. Man betalar barnomsorgsavgift från och med första inskolningsdagen.

Vi har ingen introduktion under juli månad.

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 30 januari 2023