Trafikplan
Trafikplanen beskriver hur kommunens trafiksystem ska utvecklas för en hållbar framtid. Den tydliggör kommunens trafikpolicy och ger en gemensam riktning för förvaltningarnas arbete med trafikfrågor.
Ett centrum för alla
Trafikplanens viktigaste uppgift är att se till att trafiken utvecklas på ett så genomtänkt sätt som möjligt över tid i hela kommunen. Ett stort fokus ligger på Värnamo stad och att få till ett så attraktivt och levande centrum för så många som möjligt. Avsikten är därför att biltrafiken ska få en enkel väg in till parkeringsplatserna i centrala Värnamo, samtidigt som tydliga och trygga stråk för fotgängare och cyklister säkerställs.
Vid vistelse i centrum är det viktigt att det på ett smidigt sätt går att ställa sin cykel och parkera sin bil. För utvecklingen av centrum är det viktigt att människor vill vistas och uppehålla sig i centrum, vilket gynnar både livet i staden och handeln.
Planen främjar hållbart resande, trafiksäkerhet och säkra skolvägar.
Exempelbilder – så här kan det bli

Exempelbild 1. Bilden visar Bruno Mattssons plats från Lasarettsgatan. Grönområden, sittplatser, torghandel och cykelstråk kan skapas genom att omvandla en hårdgjord yta, vilket bidrar till en mer levande och trivsam miljö.

Exempelbild 2. Bilden visar Åbron. Sittplatser och uteserveringar med utsikt över Lagan kan ersätta ytor som idag är täckta av asfalt.

Exempelbild 3. Bilden visar Storgatan, sedd från Åbron. Även här kan vi skapa en mer levande och trivsam miljö.

Exempelbild 4. Bilden visar Pilgatan från Storgatan. I och omkring Åbroparken kan vi skapa plats för fler aktiviteter.
Förslag på trafiklösningar
Pumparebron. En helt ny bro!
Trafikplanen föreslår en ny bro med arbetsnamnet Pumparebron. Bron kopplar ihop Östra Pumparegatan med Västra Pumparegatan. En ny bro innebär ombyggnation av delar av Lagmansgatan, som blir en genomfartsgata. Pumparebron, tillsammans med andra gator, skapar en ringled runt centrum, vilket ger smidigare tillgång till parkeringar och förbättrar trafiksituationen runt Apladalsskolan. Den nya bron säkerställer även ett bättre trafikflöde vid störningar på Lagastigen.
Åbron
Om en ny bro byggs kan Åbron omvandlas till en plats för möten och aktiviteter. Platsen har fantastiska kvaliteter som kan lyftas fram och utvecklas. Ytor som idag är täckta av asfalt kan till exempel ersättas med sittplatser och uteserveringar med utsikt över Lagan.

Kartan visar hur den nya Pumparebron skapar en ringled runt centrum. Här finns också befintliga parkeringsplatser markerade med ett P och de ligger lämpligt nog placerade utmed ringleden. De blå gatorna är genomfartsgator, det vill säga vårt högst prioriterade nät för biltrafik.
Förslag på lösningar för viadukten
För att förbättra kopplingen mellan östra och västra Värnamo finns två förslag: En viadukt eller en förlängning av Uddebovägen.
Viadukten
Viadukten har sedan den stängdes för biltrafik blivit en viktig länk för gång- och cykeltrafik. Detta är en viktig funktion som behöver bevaras. Om det går att renovera viadukten behöver hänsyn tas till de oskyddade trafikanternas trygghet och säkerhet. Om en ny viadukt blir aktuell är ett förslag att den svänger ner på Västermogatan och leder trafiken vidare till Pumparebron. Om detta är en möjlig lösning, med hänsyn till höjdskillnader och kostnader, behöver utredas vidare.
Uddebovägen
Uddebovägen går idag från Götavägen till Mosslegatan, där trafiken leds vidare via Mosslegatan och Västermogatan till Värnamos centrala delar. Mosslegatan är inte utformad för genomfartstrafik, utan är i grunden en villagata. För att avlasta denna samt skapa planskilda järnvägskorsningar kan Uddebovägen förlängas vid korsningen med Mosslegatan. Vägen skulle kunna runda bostadsområdet och ansluta direkt till Västermogatan via en ny undergång under järnvägen. I förslaget byggs den befintliga järnvägskorsningen om till en planskild korsning. Om detta är en möjlig lösning, med hänsyn till höjdskillnader och kostnader, behöver utredas vidare.
Pilen visar ny koppling (Ny viadukt - Västermogatan - Pumparebron). De blåmarkerade gatorna visar de genomfartsgator som prioriteras högst för biltrafik. De lilamarkerade gatorna är uppsamlingsgator, som har något lägre prioritet.

Pilen visar ny koppling (Götaavägen - Västermogatan). De blåmarkerade gatorna är genomfartsgator med högsta prioritet för biltrafik. De lilamarkerade gatorna är uppsamlingsgator, som har något lägre prioritet.
Fortfarande ett förslag
Trafikplanen är fortfarande ett förslag. Den 21 maj beslutade samhällsbyggnadsnämnden att skicka ut planen på remiss till kommunens nämnder, räddningstjänsten, polisen, Trafikverket, Länsstyrelsen, Jönköpings länstrafik, Värnamo City, Värnamo Näringsliv, kommunala bolag, tillgänglighetsrådet, pensionärsrådet, Fastighetsägarna, Värnamo handel och de politiska partierna i kommunfullmäktige.
Trafikplanen kommer att vara ute på remiss till och med den 30 juni. Målet är att den ska antas i kommunfullmäktige 2025. Först därefter kommer eventuella förändringar bli verklighet.
Vill du läsa hela förslaget?
Hela förslaget kan du ta del av i arbetsdokumentet Trafikplan för Värnamo kommun.
Trafikplan för Värnamo kommun Pdf, 4 MB.
Bilaga 11, Säkra skolvägar Pdf, 4 MB.
Film som förklarar
Du kan också titta på vår film. Syftet med filmen är att kortfattat beskriva innehållet i trafikplanen.
Frågor och svar om trafikplanen
Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig
Hjälpte sidan dig?
Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 20 maj 2025