Lågt grundvatten

Grundvattennivåerna är låga i Värnamo kommun – särskilt i de små grundvattenmagasinen som snabbt reagerar på torka.

Låga grundvattennivåer kan snabbt påverka privata brunnar. Som fastighetsägare är du ansvarig för att brunnen ger tillräckligt med vatten av god kvalitet.

När grundvattnet är lågt behöver du vara extra sparsam med vattnet i brunnen. Det kan ta lång tid för nivån att återhämta sig efter torka. Låga nivåer och inläckande ytvatten kan också försämra vattenkvaliteten (smak, lukt, färg). I värsta fall kan vattnet bli otjänligt att använda.

Här kan du läsa mer om vattenläget i länet (Länsstyrelsen Jönköpings län) Länk till annan webbplats.

Vad kan du göra om brunnen sinar?

  • Fråga grannar om du får hämta vatten hos dem.
  • Använd endast godkänt dricksvatten för att vara säker på att det är hälsosamt. Vatten från okända brunnar bör endast användas till andra ändamål än dryck och matlagning.
  • Det är ingen idé att fylla på vatten i en brunn som sinat. Det mesta av vattnet, som fylls i brunnen, kommer sippra ut i grundvattnet och försvinna.
  • Det finns två stycken vattenkiosker i kommunen, en i Bredaryd och en i Värnamo. Vid dessa byggnader finns det möjlighet att hämta lite vatten. Kontakta kommuens kontaktcenter om du behöver hämta vatten, kontaktcenter@varnamo.se eller 0370-37 70 00.

Långsiktiga lösningar

  • Borrning eller grävning av ny brunn.
  • Undersök om du kan ansluta till kommunalt vatten via Värnamo kommun.

Använd vattnet smart

Finns det risk för vattenbrist i det område där du bor är det viktigt att hushålla med vattnet. Välj vattensnåla hushållsmaskiner, snåla kranar och duschar, fyll inte poolen med vatten från brunnen och undvik att använda dricksvatten till bevattning. Samla regnvatten till allt vatten där dricksvatten inte krävs.

Läs fler tips på sidan Spara på dricksvattnet.

Frågor och svar vid låga grundvattennivåer

Kommunen ansvarar för att tillhandahålla dricksvatten inom sitt ledningsnät.
Om grundvattennivåerna är låga kan kommunen införa bevattningsförbud för att säkerställa tillgången till dricksvatten. Då får vattnet endast användas till mat, dryck och personlig hygien.

Du får bara använda vatten till mat, dryck och personlig hygien.

Du får inte vattna med vattenspridare eller vattenslang, använda högtryckstvätt eller fylla pooler och badtunnor.

Det är den enskilde lantbrukarens ansvar att vattenförsörjningen fungerar, men när det är vattenbrist kan Jordbruksverket stötta och hjälpa till på olika sätt. Målet är att göra det lättare för lantbrukare och andra djurägare att hantera vattenbristen på ett hållbart sätt.

Kommunen har inget ansvar att förse djurhållningar med vatten.

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Vatten från sjöar och vattendrag kan fungera som ett alternativ i en situation där vattnet i din brunn inte räcker till, beroende på djurslag och produktionstyp. I så fall måste du själv ta reda på om vattnet är drickbart eller om det riskerar att påverka dina djurs hälsa negativt. Sedan måste du vara uppmärksam på djurens hälsa efter bytet av vattenkälla, så att du märker tidigt om hälsan försämras.

Observera att orenat vatten från sjöar och vattendrag inte får användas till disk av mjölkningsutrustning. SVA har mer information om kvalitet på vatten och du kan också läsa mer i handboken Vatten till husdjur från Jordbruksverket.

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Om din brunn sinar eller får sämre kapacitet bör du i första hand kontakta en brunnsborrare eller entreprenör med erfarenhet av vattenbrunnar. De kan bedöma orsaken till problemet och föreslå åtgärder som passar just din brunn.

  • Vid grävd brunn kan orsaken vara igenslamning eller för låg grundvattennivå. Brunnen kan då behöva rensas och gruset i botten bytas ut. I vissa fall kan den behöva grävas djupare.
  • Vid borrad brunn kan vattenbristen bero på att berggrundens sprickor täppts igen. Då kan högtrycksspolning vara aktuellt. Det är viktigt att detta utförs av en erfaren entreprenör, eftersom åtgärden kan påverka närliggande brunnar.

Innan du kontaktar en entreprenör, ta gärna fram ditt brunnsprotokoll (om du har ett). Det innehåller viktig information om brunnen som underlättar felsökning och planering av åtgärder.

Mer information för dig som har grävd eller borrad brunn finns på Livsmedelsverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.

Har du synpunkter på kommunens verksamhet? För att synpunkter ska hanteras korrekt, använd dig av vår e-tjänst för synpunkter.

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 30 juni 2025