Dricksvattenkvalitet
Dricksvatten klassas som livsmedel. Vattenkvaliteten kontrolleras regelbundet genom prover som tas vid vattenverken, på ledningsnätet och ute hos konsumenterna.
Höga krav på kvaliteten
På ett laboratorium undersöks vattnets kvalitet och en bedömning görs om vattnet är tjänligt som livsmedel, utifrån de riktvärden som Livsmedelsverket fastställt.
Tjänligt
Ett dricksvattnet bedöms som tjänligt om det uppfyller Livsmedelsverkets krav.
Tjänligt med anmärkning
Om någon parameter inte uppfyller kraven bedöms dricksvattnet som tjänligt med anmärkning. Omprov tas och man utreder vad som orsakat störningen.
Dricksvattnet kan användas som vanligt.
Otjänligt
Bedöms dricksvattnet som otjänligt ska dricksvattnet inte användas till dryck och matlagning utan föregående behandling, till exempel kokning. Omprov tas och nätet eller vattentäkten kontrolleras för att ta reda på vad som orsakat störningen och åtgärda det.
Prover och kontroller
Mikrobiologisk undersökning
Vid en mikrobiologisk undersökning undersöker man om det finns mikroorganismer, långsamväxande bakterier, koliforma bakterier eller e-coli i dricksvattnet. Förhöjda halter indikerar att dricksvattnet är förorenat. De flesta mikroorganismer är helt ofarliga men bl a e-coli kan innebära ökad risk för vattenburen smitta. Det här kan orsaka en mikrobiologisk störning:
- det har varit en driftstörning vid vattenverket
- UV-desinfektion har varit otillräcklig
- vattenomsättningen på ledningsnätet har varit låg
- reparationer på ledningsnätet
Kemisk undersökning
Vid en kemisk undersökning undersöker man bland annat pH, lukt, grumlighet, vattnets saltinnehåll, färg, hårdhet, järn, mangan, kväveföreningar som ammonium, nitrit och nitrat samt fluorid i dricksvattnet. Här är några parametrar där anmärkning kan förekomma samt vad orsaken till anmärkningen kan vara.
Lukt
Svag lukt hänger ofta ihop med dålig omsättning på vattnet, men kan också vara ett tecken på mikrobiologisk tillväxt i distributionsanläggningen. Orsaken undersöks.
Grumlighet, turbiditet
Halter över gränsvärdet kan uppstå efter en driftstörning i beredningen vid vattenverket. Ofta är det järn- och manganrester i vattnet som ger förhöjd turbiditet.
Färg
Halter över gränsvärdet på utgående dricksvatten kan bero på störningar i beredningen. På ledningsnätet kan det bero på järn- och manganutfällningar som lossnat vid ledningsarbete.
Järn och mangan
Halter över gränsvärdena förekommer naturligt i grundvatten. Järn och mangan avskiljs vid flera vattenverk. Halter över gränsvärdet kan bero på en tillfällig driftsstörning vid vattenverket.
Mer information
Sammanställning av vattenkvaliteten 2022
Dricksvattnet i Dannäs 2022 Pdf, 456 kB.
Dricksvattnet i Lanna 2022 Pdf, 310 kB.
Dricksvattnet i Bor 2022 Pdf, 311 kB.
Dricksvattnet i Gällaryd 2022 Pdf, 331 kB.
Dricksvattnet i Horda 2022 Pdf, 484 kB.
Dricksvattnet i Ohs 2022 Pdf, 307 kB.
Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig
Hjälpte sidan dig?
Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 30 augusti 2023