Inventering av enskilda avlopp

För att alla ska kunna njuta av rent dricksvatten och friska sjöar och vattendrag behöver de enskilda avloppen ha en bra funktion och rening. Därför arbetar Samhällsbyggnadsförvaltningen med att kontrollera alla avlopp. Inventeringen pågår så länge vädret tillåter men brukar börja i mars och avslutas i november.

I Värnamo kommun finns det cirka 3 300 enskilda avlopp. Samhällsbyggnadsförvaltningen började år 2009 att inventera avlopp och den första inventeringsomgången beräknas vara klar tidigast 2027. Alla avlopp som är tio år eller äldre inventeras.

Eget avlopp – fastighetsägarens ansvar

I de områden där det inte går att ansluta till det kommunala avloppsnätet har fastighetsägaren själv ansvaret för att det egna avloppet har en godtagbar rening. Är anläggningen gammal och inte fungerar tillräckligt bra behöver den bytas ut eller åtgärdas.

Testa ditt avlopp

Om du är osäker på om ditt avlopp uppfyller kraven för funktion och rening kan du själv testa ditt avlopp med hjälp av Avloppsguidens webbplats. Där finns bland annat ett bildspel och en checklista du kan få hjälp av.

Avloppsguidens webbplats. Länk till annan webbplats.

Inventeringsenkät

När det är dags för ditt avlopp att inventeras kommer du att få ett brev hemskickat med information. I Informationen står det att du ska fylla i en enkät, det gör du via vår e-tjänst här nedan. Utifrån dina svar kan vi sedan göra en första bedömning av ditt avlopp.

I brevet hittar du information om vilket datum du senast behöver skicka in e-tjänsten. Om du inte svarar så kommer du få ett besök för att vi ska kunna göra en bedömning av din anläggning.

  • Om ditt avlopp inte uppfyller lagkraven kommer vi att underkänna det.

  • Du har även möjlighet att direkt i e-tjänsten underkänna ditt eget avlopp, om du vet att det inte fungerar tillräckligt bra. Ett inventeringsbesök blir då inte nödvändigt och inventeringsavgiften uteblir.

  • Vi kan inte bedöma att ett avlopp har godtagbar rening enbart utifrån dina svar i e-tjänsten. Om ditt avlopp inte underkänns utifrån dina svar behöver vi komma ut på besök för att kontrollera din anläggning.

Inventeringsbesöket

Efter vi fått in enkäten från dig gör vi en bedömning om vi behöver göra ett inventeringsbesök eller inte.

Vid besöket tittar vi på vilken typ av anläggning som finns och om den uppfyller kraven för funktion och rening. Kraven utgår från Havs- och vattenmyndighetens allmänna råd och miljöbalken. Det är tydligt vilka krav som bör ställas på reningsprocessen.

För att kunna göra en bra bedömning kommer vi att behöva öppna lock på slamavskiljare och andra avloppsbrunnar. Dessa måste vara åtkomliga för oss och märkas ut om de inte är lätt synliga. Vi behöver inte komma in i huset vid inspektionstillfället, men det är bra om vi kan kontakta dig på telefon om vi har frågor.

Vad händer efter inventeringen?

När inventeringen är klar kommer vi att göra en samlad bedömning av din avloppsanläggning. Vi återkommer till dig efter färdig bedömning. Antingen blir den underkänd eller behöver du göra vissa åtgärder för att vi ska bedöma att den har godtagbar rening eller så bedömer vi att den har godtagbar rening.

  • Om ditt avlopp blir underkänt får du ett förbud att släppa ut orenat avloppsvatten. Förbudet träder i kraft cirka ett år efter att beslutet fattades. Under den tiden ska du åtgärda fel eller anlägga en ny avloppsanläggning. Kom ihåg att du behöver ansöka om tillstånd.

  • Om avloppet uppfyller ställda krav avslutas ärendet.

Avgift

Vi tar betalt för inventeringen. Avgiften baseras på två timmars handläggningstid om vi endast behöver utföra ett besök. Behöver vi göra flera besök eller påminna dig flera gånger om att inkomma med uppgifter kommer avgiften baseras på antalet nedlagda handläggningstimmar.

Varför kostar det?

Avgifter och kostnader i samband med avlopp är inte skattefinansierade, de betalas alltså inte med skatter som kommunen får in. Det gäller både för de som är anslutna till det kommunala avloppsnätet och de som har eget avlopp. Därför behöver kommunen ta ut avgifter för det arbetet vi gör i samband med avlopp.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Vi får många frågor om kontaktuppgifter. I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter på telefon 0370-37 70 00, eller via e-post: kontaktcenter@varnamo.se.

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 25 juni 2024