Borbackaskolan

Borbackaskolan är en skola med cirka 150 elever i östra delen av Värnamo tätort. Borbackaskolan är en F-6-skola som ligger mitt i samhället Bor. Skolan byggdes 1959 och renoverades 1997 för att få ljusa och ändamålsenliga lokaler. I anslutning till Borbackaskolan ligger fritidshemmet Gårdshuset. Elever som får plats i förskoleklass på Borbackaskolan, ansöker om fritidsplats på fritidshemmet Gårdshuset.

IST Home Skola

Vi använder oss av appen IST Home skola. I appen kan du ta del av ditt barns närvaro, anmäla frånvaro för ditt barn, se barnets schema, betyg och resultat på nationella prov.

På sidan Frågor och svar, IST Home Skola kan du läsa mer om appen 

Ansökan om ledighet

Om Borbackaskolan

Utomhusmiljö

Skolan är mycket vackert belägen vid samhällets rullstensås. Där finns det rika möjligheter till både sommar och vinteraktiviteter. På skolans område finns ett stort antal trädslag och en rik flora. Detta ger möjligheter till naturstudier, vilket vi tror lägger grunden för ett fortsatt naturintresse. Vi har tillgång till en stor härlig skolgård med fantastiska möjligheter till lek, undervisning ute. Vår skolgård är varierande med fotbollsplan, bandyplan, kingplan, sandlåda och gungor.

Inomhusmiljö

Skolan har vanliga klassrum och tack vare närheten till Bors 7–9-skola har år 4–6 möjlighet att få sin undervisning i praktiska och estetiska ämnen av behöriga lärare i ändamålsenliga lokaler.

Borbackaskolans elever och personal äter sin mat i Bors skola. Där finns också ett välutrustat kommundelsbibliotek. Även salar för hemkunskap, teknik, träslöjd, textilslöjd och NO-ämnen. Skolan har ett bibliotek som även fungerar som ett kommunbibliotek.

Så här arbetar vi

Undervisningen och fritidsverksamheten på Borbackaskolan utgår från vårt uppdrag enligt grundskolans läroplan, Värnamo kommuns övergripande mål, barn-och utbildningsnämndens mål och skolans prioriteringar inom ramarna för dessa styrdokument. Årligen upprättar skolan en ny plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. I den planen framgår det hur vi i skolan arbetar hälsofrämjande och förebyggande för att uppnå vår målsättning. I samma plan beskrivs också hur skolan går till väga om en elev upplever sig kränkt eller diskriminerad. Planen innefattar såväl skola som fritidshem och finns att läsa i sin helhet längre ner på sidan.

Trygghetsgrupp

Det finns en trygghetsgrupp på Borbackaskolan. Trygghetsgruppen har i uppgift att arbeta för att förbättra tryggheten för våra elever genom att genomföra hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter för att diskriminering och kränkande behandling inte ska förekomma. Skolan ska vara en trygg plats där eleverna känner sig välkomna och trivs. Det är inte enbart representanter i trygghetsgruppen som arbetar för att alla ska känna sig trygga, utan all personal har ett gemensamt ansvar för att uppnå detta.

Elevhälsan

Vårt elevhälsoteam består av specialpedagog, speciallärare, kurator skollogoped, skolsköterska och skolledning. Skolan arbetar aktivt för att motverka all form av mobbing och kränkande behandling. All personal är involverad i arbetet genom att uppmärksamma, utreda och gör uppföljning på de incidenter som uppstår. I det förebyggande arbetet ingår rastaktiviteter som erbjuds av fritidspedagoger flera tillfällen under veckan.

Föräldrasamråd

Föräldrar är alltid välkomna att delta i vår verksamhet. Vi värdesätter en god kontakt mellan hem och skola. På skolan finns ett föräldrasamråd med representanter för föräldrar, personal och skolledning.

Värdegrund

På Borbackaskolan tar vi avstånd från all form av kränkande behandling och vi jobbar aktivt för att det inte ska förekomma. Du som elev har rätt att känna sig trygg och utvecklas utifrån din förmåga. Vi vill kunna påverka vår dag tillsammans. Vi vill känna tillit till varandra och till vår egen förmåga. Man är en i gänget och respekteras för varandras olikheter, behov och tankar. Tillsammans skapas samsyn där skolan är till för alla, där vi trivs och har studiero.

Tillgänglig skola

Rörelse inkluderas under hela skoldagen genom exempelvis organiserade rastaktiviteter och brainbreaks. Anpassade instruktioner, arbetsuppgifter och verktyg efter elevernas olika förutsättningar ger större möjligheter för alla elever att ta till sig undervisningen. Det finns olika verktyg och hjälpmedel för olika syften därför har alla klasser tillgång till digitala verktyg med talsyntes och inlästa läromedel, ljudutjämningssystem, dokumentkameror, timetimer och bildstöd.

Fritidshem

Gårdshusets fritidshem ligger i Bor och har omkring 100 elever i åldrarna 6-13 år. Borbackaskolans fritidshem har en avdelning och delar upp sig i åldersgrupper.

Du kan läsa mer om vår fritidsverksamhet på sidan Borbackaskolans fritidshem.

Kontakt Borbackaskolan

Rektor

Karin Ingelsten

karin.ingelsten@edu.varnamo.se

Skolsköterska

Helene Ahlqvist

helene.ahlqvist@edu.varnamo.se

0370-37 82 05

Skolkurator

Sophie Ljungskog

sophie.ljungskog@gmail.com

0370-37 82 03

Hitta till oss

Växjövägen

33173 Bor

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Vi får många frågor om kontaktuppgifter. I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter på telefon 0370-37 70 00, eller via e-post: kontaktcenter@varnamo.se.

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 28 juni 2024